BLOG

Savjeti za kupovinu klima uređaja

Prije kupovine novog klima uređaja, treba voditi računa o nekoliko stvari. Ako pretpostavimo da već znate hoćete li klimu koristiti samo za hlađenje ili i za grijanje te da ste odabrali inverter ili običnu ON/OFF klimu, evo tri savjeta za lakšu kupovinu i sužavanje izbora.

1. Jačina klima uređaja

Jedna od vrlo čestih pogreški koje kupci rade je da kupuju jedinice koje su ili prevelike ili premale za njihove prostore kako bi učinkovito hladile ili grijale dom. Klima uređaji dolaze u različitim kapacitetima, odnosno različite jačine kako biste lakše odabrali što je prihvatljivo za prostorije koje želite klimatizirati. Ako je klima uređaj nedovoljne jačine, on rasipa električnu energiju, a bori se s rashlađivanjem prostora. Ako je prejak, platit ćete više za nešto što vam i nije potrebno, manji model bi bio energetski učinkovitiji. Dakle, potrebno je naći balans te vidjeti koja je veličina prostora koju želite klimatizirati te će vas stručnjak znati i posavjetovati.

2. Potrošnja

Ovo je vrlo značajna stavka od koje ovisi kupovina novog klima uređaja. Energetski razred je vrlo bitna stavka o kojoj ovisi potrošnja klima uređaja. Ima ih sedam, ali u Europskoj uniji se više ne mogu kupiti uređaji energetskog razreda ispod A iako se i dalje proizvode. Dakle, gledamo uređaje od energetskog razreda A i više, a to više znači da imaju dodatnu oznaku +, ++, ili +++. Ovi plusevi znače da uređaj ima veću energetsku učinkovitost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A. Uređaji energetske učinkovitosti A i više u startu jesu skuplji, ali se dugoročno isplate. Primjer uređaja energetskog razreda A +++ izuzetne energetske učinkovitosti je ovaj. Ranije spomenuti SEER i SCOP znače sezonski omjer energetske učinkovitosti, prvi za sezonu hlađenja, drugi za sezonu grijanja. Što su veći SEER i SCOP to su bolje performanse uređaja, tj. uređaj je učinkovitiji.

3. Dodatne opcije

Koliko buke proizvodi uređaj? Općenito, klime novije generacije su izuzetno tihe i ne proizvode nikakvu buku. To nisu više oni stari bučni uređaji pored kojih nije moguće raditi. Neki vrlo dobri modeli klima uređaja imaju gotovo bešumnu unutarnju jedinicu.  Što se tiče zdravlja, klime imaju filtre koje pročišćavaju zrak te, pravilnim održavanjem, mogu izuzetno poboljšati kvalitetu zraka i pomoći osobama s respiratornim problemima. Filtri su tu da zadržavaju bakterije, gljivice, plijesan, pelud te pročišćeni zrak izbacuju u prostoriju. Neki uređaji imaju i ionizatore koji neutraliziraju negativne utjecaje magnetskog i električnog zračenja. Novije klime opremljene su senzorima pokreta, vremenskim programiranjem, brzim opcijama hlađenja i grijanja, i to su sve dodatne opcije koje dižu cijenu uređaju, ali koje itekako mogu poslužiti te se dugoročno isplatiti.

Sadržaj preuzet sa: www.klimatizacija.hr

 

IZDVOJENA PONUDA

Uređaji po najpovoljnijoj cijeni!

Fujitsu SUPER ECO INVERTER (ASYG12KMCE/AOYG12KMCC)
3.40 kW / 4.00 kW
Cijena: 983,26 EUR

Kompaktne dimenzije osigurale su Fujitsu Super Eco Inverter klima uređaju privlačan izgled, a...

SAZNAJ VIŠE

NOVOSTI

NOVO - Kupujte do 36 rata bez kamata i naknada!

08.11.2018.

Spremate se za kupnju vrhunskog klima uređaja, ali ne želite opteretiti svoj kućni budžet? Predstavljamo vam novitet u našuj ponudi i...

SAZNAJ VIŠE

BLOG

TOP 5 Najboljih inovativnih klima uređaja

13.12.2021.

Ljubitelj ste tehnologije i inovacija? Od klima uređaja ne tražite samo da hladi? Saznajte koji klima uređaji nude pregršt dodatnih funkcionalnosti i...

SAZNAJ VIŠE

KALKULATOR

Izračunajte minimalnu potrebnu snagu klima uređaja za Vaš prostor:

Koristite zarez ili točku kao razdjelnik za decimale.
SNAGA UREĐAJA:
PONUDA

DRUŠTVENE MREŽE