ŠTO JE TO INVERTER?

Što je inverter?

Inverter digitalno kontrolira potreban učinak klima uređaja

Promjenom frekvencije regulira se broj okretaja kompresora. To omogućava prilagodbu učinka stvarnim uvjetima u prostoru. Ukoliko je tempearatura prostora puno viša od željene temperature klima uređaj radi maksimalnom snagom sa ciljem brzog dostizanja željenog stupnja klimatizacije. Kada temperatura prostora dostigne željenu, inverterski uređaj smanji svoj učinak na vrijednost dostatnu za održavanje željene temperature u prostoru.

Mjere poticanja povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradarstvu kod fizičkih (i pravnih) osoba veliki su impuls za sve investitore koji su ekološki osvješteni i spremni uložiti u enegetske sustave koji im mogu osigurati uštedu režijskih troškova između 35 i čak 55 %. Kako bi Hrvatska kao punopravna članica Europske unije do 2020. godine trebala smanjiti energetsku potrošnju za 20%, Fond za zaštitu okoliša ima zadatak ‘pomoći’ prilikom poboljšanja energetske bilance obiteljskih kuća i zgrada. Sva sredstva koja je FZOEU (Fond za zaštitu okoliša) namijenio investitorima koji su spremni uložiti u buduće smanjenje potrošnje energije, mogu se iskoristiti za nabavku i ugradnju sustava dizalica topline i izmjenjivača zraka.

ŠTO JE TO KLIMA?

Osnovna ideja

Klima uređaj je u osnovi hladnjak bez izolacijske kutije. Koristi isparavanje hladila, poput freona, da bi postigao hlađenje. Mehanika ciklusa isparavanja freona je potpuno ista u hladnjaku i u klima uređaju. Prema enciklopediji, pod terminom "freon" se generalno misli na "razne nezapaljive fluorokarbone koji se koriste kao hladila i kao potisnik za aerosole.

Cijeli proces se odvija na slijedeći način:

  1. Kompresor komprimira hladan freon, koji tako postaje vrući freon pod visokim tlakom (crveno u dijagramu gore)
  2. Vrući plin se kreće kroz niz zavojnica kako bi mogao disipirati toplinu, i kondenzira se u tekućinu.
  3. Freonska tekućina prolazi kroz termoekspanzijski ventil, i tijekom prolaska isparava da bi postao hladan freon pod niskim tlakom (svijetlo plavo u gornjem dijagramu)
  4. Hladan plin prolazi kroz niz zavojnica koji omogućuju plinu da upije toplinu i ohladi zrak unutar prostorije.

Freon je pomiješan sa malom količinom ulja. Ulje podmazuje kompresor.

 

Snaga klima uređaja

Klima uređaji u Hrvatskoj su najčešće oznaceni u kW (kilovat), što određuje njihov rashladni učin. Da biste dobili osjećaj za snage, prilažemo slijedeću tablicu:

Učinkovitost m3 m2
2,5 kW 80 30
3,4 kW 120 45
4,5 kW 140 50
5,3 kW 180 65
7,0 kW 240 85

 

Split sistemi

Split (razdvojeni) sistemi klima uređaja odvajaju "vruću" stranu od "hladne" strane klima sustava, na slijedeći nacin:

Unutarnja, "hladna" strana, služi za hlađenje zraka, što se postiže isparivanjem freona. Zrak iz prostorije preko rebaraca ulazi u unutarnju jedinicu i prolazi preko cijevi ispunjenih hladnim freonom. Tako ohlađeni zrak se ventilatorima ponovo ubacuje u prostoriju. Unutarnja jedinica smješta se najčešće na zid, blizu stropa prostorije.

Vanjski klima uredaj opremljen je kompresorom koji komprimira freon (raste tlak, raste temperatura) i kondenzatorom s kojeg se tekući freon vraća u unutarnju jedinicu. Obično se smještaju na vanjski zid kuće, bilo na tlo ili na posebni držač.

Unutar oba uredaja postoji nešto kontrolne logike (mikročipovi), a povezani su sa dvije cijevi koje služe za dovod i odvod freona.

Split sistemi su vrlo povoljni jer je količina buke unutar hladenog prostora vrlo mala (na račun veće buke izvan prostora). Osim činjenice da su "topla" (vanjska) i "hladna" (unutarnja) strana razdvojene, kapacitet hladenja split sistema je veći (jer su kompresor i zavojnice veći).

 

Prozorski klima uređaji

Ovaj tip klima uređaja je implementacija cijelog sustava klimatizacije u malom uređaju. Jedinice se izrađuju dovoljno male da bi stali u standardni prozorski okvir. Kada je jednom postavljena u prozor (što izvode serviseri, odnosno kvalificirani staklar i/ili stolar), dovoljno ju je jednostavno upaliti da bi dobili hladan zrak. Kad bismo skinuli kućište isključene prozorske jedinice, pronašli bismo:

Ventilatori se okreću iznad zavojnica kako bi im pomogli da disipiraju toplinu (prema van) i hladan zrak (prema unutra).

 

Prijenosni klima uređaji

Sličan je prozorskom po konceptu i veličini, prijenosni klima uređaj, s pogodnošću da se jednostavno prenosi po kući / zgradi. Mobilni klima uređaj ima cijev za odvod toplog zraka, koja se, pošto se uredaj smjesti, postavi sa otvorom prema van (najčešće kroz prozor). Također, kod mobilnog klima uredaja potrebno je paziti na posudu za kodenzat, u kojoj se skuplja voda iz zraka - posudu treba, periodično prazniti.

 

Klima uređaji za velike prostore - sistemi sa hladnom vodom

U većim, a posebno višekatnim građevinama, split sistemi se suoćavaju sa određenim problemima. Npr. cijevi izmedu vanjske i unutarnje jedinice prelaze dopuštene udaljenosti (počnu se pojavljivati problemi u podmazivanju kompresora). Kada se ovo počne dogadati, vrijeme je da se počne razmišljati o klimatizacijskim sistemima sa hladnom vodom.

U ovavom sistemu, cijeli klima uređaj se smješta na krov ili stražnju stranu zgrade. Hladi vodu na izmedu 4 i 7 oC. Ohlađena voda se cijevima distribuira zgradom do jedinica za pripremu zraka (ventilokonvektori, klima komore...). Praktično ne postoji ograničenje za duljinu cijevi sa hladnom vodom ako su dobro izolirane.

 

Rashladni tornjevi

U svim prije opisanim sistemima, koristi se zrak da bi se disipirala toplina sa vanjske strane zavojnica. U velikim sistemima, efikasnost se može ponešto popraviti korištenjem rashladnog tornja. On stvara mlaz vode niske temperature. Ta voda prolazi kroz izmjenjivač topline i hladi vruče zavojnice klimatizacijskih jedinica. Ovo rješenje je nešto skuplje pri nabavi klimatizacijskog sistema, ali uštede u potrošnji tijekom vremena su sve veće (posebno u područjima s niskom vlažnošću zraka), tako da sustav vrlo brzo postane isplativ.

Dolaze u raznim veličinama i oblicima, ali svi rade na istom principu:

  1. Rashladni toranj upuhuje zrak kroz mlaz vode - nešto vode isparava
  2. Voda (pojednostavljeno) prolazi kroz debeli sloj plasticne mrežice
  3. Zrak prolazi kroz mrežice pod pravim kutem na tok vode
  4. Isparavanje hladi mlaz vode
  5. Zbog gubitka vode uslijed isparavanja, rashladni toranj konstantno dodaje vodu u sustav kako bi nadoknadio razliku.

U mnogim uredskim kompleksima, rashladni tornjevi i klimatizacijski uređaji su centralizirani, a rashlađena voda se distribuira svim zgradama kroz podzemne cijevi.

KOJU KLIMU KUPITI?

Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je omjer snage i učinkovitosti. Dakle, što je taj omjer bolji - odnosno što je uređaj bolje odabran - to će Vaš prostor biti bolje rashlađen uz minimalne troškove.

Iako smo uslugu besplatnog uviđaja učinili dostupnom svim našim kupcima, ovim člankom želimo Vam prezentirati koji sve faktori utječu na odabir klime i zbog čega je mudro prepustiti izbor klima uređaja stručnjacima.

 

Prvi kriterij: namjena i oblik prostora

Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, kafić ili veliku npr. izložbenu halu. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji se klimatizira - npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem studiju koji nema previše zidova jedan uređaj biti i više nego dovoljan.

Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora - niže prostore s manje prozora može se klimatizirati po učinu slabijim uređajem nego one visokih zidova s mnogo prozora (poput prodajno - izložbenih prostora).

Učestalost otvaranja i zatvaranja vrata utjecat će na promjenu temperature u prostoru. Ukoliko je frekvencija veća, biti će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplinu (tijelo, disanje). Poslovne prostore s mnogo zaposlenih biti će trebno klimatizirati jačim uređajem.

Na koncu, u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (žarulje, vitrine, računala, strojevi, televizori...) a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizirati.

 

Drugi kriterij: veličina prostora

Kako bismo pojednostavili cijelu priču, umjesto da objašnjavamo proces izračuna odgovarajućeg klima uređaja u ovisnosti o kvadraturi i visini (odnosno unutarnjem volumenu) prostora, prilažemo slijedeću tablicu kako biste stekli osjećaj za potrebne snage klima uređaja.

Učinkovitost m3 m2
2,5 kW 80 30
3,4 kW 120 45
4,5 kW 140 50
5,3 kW 180 65
7,0 kW 240 85

 

Treći kriterij: klimatska zona

Živite li na moru, vlažnost zraka je veća nego na kopnu. U prostorima blizu većih vodenih površina biti će potrebno u obzir uzeti prosječnu količinu vodene pare u zraku tijekom godine. Tako npr. mobilni uređaji koji imaju volumen posude za kondenzat od oko 5 litara nisu najpogodnije rješenje za primorske krajeve, pošto će se morati češće prazniti.

IZDVOJENA PONUDA

Uređaji po najpovoljnijoj cijeni!

Vivax V-DESIGN (ACP-18CH50REWI GREY MIRROR)
5.28 kW / 5.57 kW
Cijena: 1.141,28 EUR

Provjerite zašto su Vivax klima uređaji najprodavaniji u Hrvatskoj. V design serija...

SAZNAJ VIŠE

NOVOSTI

NOVO - Kupujte do 36 rata bez kamata i naknada!

08.11.2018.

Spremate se za kupnju vrhunskog klima uređaja, ali ne želite opteretiti svoj kućni budžet? Predstavljamo vam novitet u našuj ponudi i...

SAZNAJ VIŠE

BLOG

TOP 5 Najboljih inovativnih klima uređaja

13.12.2021.

Ljubitelj ste tehnologije i inovacija? Od klima uređaja ne tražite samo da hladi? Saznajte koji klima uređaji nude pregršt dodatnih funkcionalnosti i...

SAZNAJ VIŠE

KALKULATOR

Izračunajte minimalnu potrebnu snagu klima uređaja za Vaš prostor:

Koristite zarez ili točku kao razdjelnik za decimale.
SNAGA UREĐAJA:
PONUDA