VAŽNOST SERVISA KLIMA UREĐAJA

Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima uređaja. Problem kvalitete zraka posebno je izražen u prostorima u kojima se koriste lokalni sistemi klimatizacije (prozorske jedinice i split sistemi).

Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovito prati filtere. Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima.

Mali broj vlasnika klima uređaja upoznat je s opasnostima koje prijete od prljavih uređaja te od servisera na vrijeme traže da im uređaje očiste i pripreme za sezonu hlađenja.

 

Na što je potrebno obratiti pažnju kod čišćenja klima uređaja?

Potreba za čišćenjem klima uređaja proizlazi iz njihovog načina rada. Kod split sistema, prozorskih jedinica i ventilokonvektora turbina-ventilator uvlači zrak iz prostorije. Taj zrak u pravilu je kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći dio prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovito prati i dezinficirati, a kod ventilokonvektora redovito mijenjati.

Nakon filtracije zrak prelazi preko izmjenjivača gdje se hladi. Dio prljavštine i mikroorganizama koji nije zaostao na filtrima zadržava se na izmjenjivaču. Na njemu dolazi do stvaranja izolirajućih naslaga i stvaranja bio-filma (nakupine mikroorganizama). Kako bi izolirajuće naslage i bio-film uklonili s izmjenjivača potrebno ga je temeljito oprati, a nakon toga izvršiti dezinfekciju.

Osim što se zrak na izmjenjivaču hladi, na njemu dolazi do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se slijeva niz lamele izmjenjivača u drenažnu tavu i linijom odvodnje izvodi se van. Vlažne lamele izmjenjivača i drenažna tava pogodno su mjesto za razvoj bakterija, plijesni i gljivica.

Zbog mogućnosti pojave bakterija, plijesni i gljivica, posebnu je pažnju potrebno posvetiti održavanju drenažne tave. Ako se ne održava čistom i ako se redovito ne dezinficira, drenažna tava može postati izvorom raznih alergija, oboljenja i neugodnih mirisa.

Kako pripremiti klima uređaj za sezonu hlađenja?

Danas od lokalnih uređaja za klimatizaciju na našem tržištu prevladavaju split sistemi. Prije početka sezone hlađenja potrebno je pozvati ovlaštenog servisera da pregleda ispravnost uređaja i izvrši kompletno čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice klima uređaja.

 

Čišćenje i dezinfekcija unutarnje jedinice mora obuhvatiti:

  • Pranje isparivača, filtera, maske i ostale mehaničke opreme
  • Dezinfekcija isparivača i filtera
  • Čišćenje drenažne tave i linije odvodnje kondenzata
  • Postavljanje tableta za dezinfekciju i aromatizaciju zraka u drenažnu tavu

Neodržavanje klima uređaja

Ukoliko se klima uređaj ne čisti barem jednom godisnje a u poslovnim prostorima i česće klimi se smanjiva kapacitet i trosi vise el. energije te postaje potencijalno rasadiste bakterija u prostoriji. Neodržavanoj i neočisćenoj klimi kompresor radi pod opterećenjem te mu se smanjiva radni vijek zbog otežane cirkulacije zraka i zagusenosti. Da bi se takva klima očistila potrebno ju je demontirati, odnosno skinuti sa zida. Sam postupak demontaže, čišćenja i ponovnog spajanja sa vanjskom jedinicom zahtjevan je i skup. “Ušteda” koja je ostvarena neservisiranjem klima uređaja vrlo brzo će nestati kroz racun za električnu energiju ili u krajnem slučaju kupnjom novog aparata. A o nezdravom boravku u prostoriji sa takvim klima uređajom da ne govorimo.

SREDSTVA ZA ODRŽAVANJE KLIMA I RASHLADNIH UREĐAJA

Sredstva za čišćenje isparivača, kondenzatora i filtera za zrak

FOAM-A-COIL™ je biorazgradivo bezkiselinsko pjeneće sredstvo za čišćenje isparivača ,zrakom hlađenih kondenzatora, zračnih filtera, opreme za kondicioniranje zraka i mehaničke opreme. Na raspolaganju je i kao aerosol za prozorske jedinice, ledomate i male hladnjake. FOAM-A-COIL™trenutačno odstranjuje nečistoću, ulje, masnoću i prašinu. Snažna emulzirajuća, površinski aktivna pjena doslovce diže masnoću i prljavštinu sa svih inače nepristupačnih površina. FOAM-A-COIL™ne zahtijeva nikakvu specijalnu ventilaciju i biološki je razgradiv. Čišćenje pomoću FOAM-A-COIL™ ublažava probleme visokog pritiska na pregrijanim kompresorima, sprečava preuranjeno kvarenje opreme, povećava efikasnost opreme i smanjuje utrošak energije i druge troškove. FOAM-A-COIL™sadrži nekorozivne kemikalije i ako se rabi u skladu s uputama neškodljiv je za sve metale, uključujući aluminij.

CLEAN-N-SAFE™ je bezkiselinsko, nenagrizajuće sredstvo za čišćenje isparivača i zrakom hlađenih kondenzatora. Efikasno čisti i uklanja nečistoću i masnoću sa isparivača i kondenzatora klima i rashladnih uređaja. Sigurno je za upotrebu i ekološki prihvatljivo. Biorazgradivo je i predstavlja vrlo malu opasnost za životinje, biljni i vodeni svijet. Za razliku od drugih jakih kiselinskih i lužnatih sredstava, ovaj visoko učinkovit proizvod neće kemijski oštetiti lamele, okolne metale, pokrovne materijale, HVAC ili drugu opremu.

Renewz™ je biorazgradivo bezkiselinsko sredstvo za čišćenje i izbjeljivanje lamela (peraja) zrakom hlađenih kondenzatora. Renewz ™svojom aktivnom pjenom diže i odstranjuje tvrdokorne mrlje, katran, nečistoću, oksidni film, uključujući i slojeve kuhinjske masnoće koja se pojavljuje na spiralama kondenzatora koje nalazimo u restoranima. Isto tako učinkovito uklanja mrlje od nikotina sa filtera za zrak. Renewz™ je savršeno rješenje za čišćenje elektronskih zračnih filtera. Korištenjem Renewz™ izbjegavaju se oštećenja koja mogu uzrokovati visokotlačni parni uređaji za čišćenje. Renewz ™ostavlja aluminijske površine ne samo svijetlim i sjajnim, nego ih i kompletno čisti za manje od pet minuta. Ako se upotrebljava prema uputama Renewz™ se može izravno, bez ikakvih posljedica, nanositi na površine od aluminija, bakra i nehrđajućeg čelika . Očišćenu površinu štiti od korozije.

COIL DISINFECTANT™ je sredstvo za uništavanje klica, dezinfekciju i odstranjivanje neugodnih mirisa. Namijenjeno je za zračne kanale, izmjenjivače, drenažne tave, opremu za filtriranje zraka, te većini drugih tvrdih površina. Ovo sredstvo uništava bakterije koje izazivaju oboljenja. Isto tako uništava plijesni i gljivice. Pomaže u otklanjanju neugodnih mirisa i sindroma “bolesnih zgrada” kod osjetljivijih osoba.

K. O.™ DIRT BLASTER je sredstvo za čišćenje i odmašćivanje, ugodnog mirisa limuna, namijenjeno za male kondenzatore koji se nalaze u rashladnim uređajima, npr. u restoranima i servisima za hranu. K. O.™ DIRT BLASTER namijenjen je za čišćenje i odmašćivanje opreme za kondicioniranje zraka, električne i mehaničke opreme. Sadrži otapalo koje brzo rastapa tvrdokornu kuhinjsku masnoću i brzo se suši. Ispiranje vodom nije potrebno. K. O.™ DIRT BLASTER isto tako brzo i učinkovito uklanja masnoće i ulja sa površina uljnih plamenika. Velika dielektrična čvrstoća. Nije zapaljivo.

 

Sredstva za održavanje drenažnih tavi i linija odvodnje kondezata

ACTABS® EE, ACTABS®, ACTABS® XX, ACTABS® W i ACTABS® JR. su tablete koje odstranjuju ili sprečavaju većinu začepljenja kondezata u liniji odvodnje uređaja za kondicioniranje zraka i hlađenja do kojih dolazi zbog nastajanja bakterijske sluzi, hrđe, prašine iz zraka, mulja i ostalih krutih tvari. Kad se u drenažne tave stave tablete spriječit će pojavu bakterija i gljivica koje uzrokuju neugodan miris. ACTABA JR tablete osim što održavaju drenažnu tavu i liniju odvodnje čistom odlikuju se ugodnim osvježavajućim mirisom.

SAVJETI

BIOFILM I PROBLEMI VEZANI ZA ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU KLIMA UREĐAJA

Pranje i dezinfekcija klima uređaja.

Da bi površine klima uređaja bile mikrobiološki čiste potrebno je s njih ukloniti vidljive i nevidljive naslage organskog i anorganskog podrijetla, naslage biofilma, a broj zaostalih bakterija i ostalih mikroorganizama reducirati na prihvatljiv broj. Mehaničkim pranjem i fizikalno- kemijskim aktivnostima molekula sredstava za pranje uklanjamo s površina materijala mineralne i organske nečistoće, te naslage biofilma. Pri tome se uklanja i veliki dio mikroorganizama.Zaostale bakterije i ostale mikroorganizme potrebno je dodatno uništiti, odnosno smanjiti njihov broj dezinfekcijom namjenskim dezinficijensima. Najveći problem, koji se općenito javlja kod pranja različitih površina je, kako sa njih učinkovito ukloniti naslage biofilma.

 

Pripremite svoj klima uređaj za nadolazeće vruće dane

Sada je vrijeme da počnete razmišljati kako se i što bolje pripremiti za nadolazeće vruće i sparne dane. Ako imate vlastiti klima uređaj preporučujemo vam da pozovete servisera koji vam je uređaj montirao te da od njega zatražite pripremu uređaja za nadolazeću sezonu hlađenja. Osim tehničkog pregleda uređaj je potrebno temeljito očistiti.

 

Opasnost iz klima uređaja

Posljednjih godina značajno je povećan broj klimatiziranih prostorija s ciljem da se ljudima pruži što adekvatnija zaštita od nepovoljnih vanjskih i unutarnjih utjecaja, te da im se na taj način osiguraju ugodni životni i radni uvjeti. Danas se u medijima sve češće piše i govori o štetnom utjecaju klima uređaja po zdravlje ljudi. Iako je klima uređaj po jednoj definiciji uređaj namijenjen za stvaranje osjećaja ugode ljudima koji borave u zatvorenom prostoru, upozorenja koja dolaze iz medija kod velikog broja ljudi stvaraju strah i negativan stav prema klima uređajima.

 

Dezinfekcija i redovno održavanje klima uređaja

Tokom sezone hlađenja, a nakon generalnog čišćenja, klima uređaj je potrebno redovno održavati čistim. Redovno održavanje klima uređaja provodimo prvenstveno iz higijenskih razloga kako bi spriječili pojavu i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama. Za redovno održavanje klima uređaja preporučujemo Vam proizvod pod nazivom Coil disinfectant. Coil disinfectant je sredstvo za dezinfekciju koje uspješno djeluje na široki spektar bakterija. Ako se rabi prema uputama uništava: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Salmonella Choleraesuis ,uzročnike gripe A i Hongkonške gripe te herpesa simplex tip 2. Djeluje fungicidno na Trichophyton mentagraphytes i sprečava razvoj plijesni i neugodnih mirisa koje izaziva plijesan. Ovaj proizvod istovremeno čisti, dezinficira i dezodorira. Može se rabiti u bolnicama, stanovima, liječničkim i zubarskim ordinacijama, staračkim domovima, dječjim vrtićima, restoranima, sportskim objektima, prometnim terminalima, hotelima, tvornicama, poslovnim zgradama i automobilima.

IZDVOJENA PONUDA

Uređaji po najpovoljnijoj cijeni!

Vivax V-DESIGN (ACP-12CH35AEVI GREY MIRROR)
3.52 kW / 3.81 kW
Cijena: 782,93 EUR

Provjerite zašto su Vivax klima uređaji najprodavaniji u Hrvatskoj. V design serija...

SAZNAJ VIŠE

NOVOSTI

NOVO - Kupujte do 36 rata bez kamata i naknada!

08.11.2018.

Spremate se za kupnju vrhunskog klima uređaja, ali ne želite opteretiti svoj kućni budžet? Predstavljamo vam novitet u našuj ponudi i...

SAZNAJ VIŠE

BLOG

TOP 5 Najboljih inovativnih klima uređaja

13.12.2021.

Ljubitelj ste tehnologije i inovacija? Od klima uređaja ne tražite samo da hladi? Saznajte koji klima uređaji nude pregršt dodatnih funkcionalnosti i...

SAZNAJ VIŠE

KALKULATOR

Izračunajte minimalnu potrebnu snagu klima uređaja za Vaš prostor:

Koristite zarez ili točku kao razdjelnik za decimale.
SNAGA UREĐAJA:
PONUDA