NOVOSTI

ODVLAŽIVAČI (SUŠAČI) I OVLAŽIVAČI ZRAKA

ODVLAŽIVAČI (SUŠAČI) ZRAKA

Što je odvlaživanje zraka?

Zrak je mješavina plinova a vodena para je voda u plinovitom stanju. Kada će voda biti voda, kada led a kada para odlučuju temperatura i tlak. Tako će vodena para iz zraka preći u vodu ako se zrak ohladi na neku temperaturu. Temperatura pri kojoj vodena para iz zraka prelazi u vodu zove se točka rosišta. Rosa je najjača kada su najveće temperaturne razlike noć-dana a najviše je ima u sjenovitim dolinama. Zrak se preko dana jako ugrije, proširi i upije puno vodene pare. Preko noći zrak se hladi, skuplja i otpušta vodu. Ta voda iz zraka je rosa ili inje zimi. Isto se dešava s našim prozorima i zidovima kada se vlažan zrak iz naše kuhinje ohladi na prozorima i zidovima te otpusti vlagu-vodu stvarajući kondenzaciju.

 

Zašto je potrebno odvlaživanje zraka?

Često je pitanje, pogotovo onih koji su se odlučičli za PVC ili aluminijske prozore i vrata. Prije svega, primjetimo da se kondenzacija vodene pare dešava zimi, dakle kada je veća razlika vanjske i unutrašnje temperature. Kada će točno doći do kondenzacije, možete saznati pomoću kalkulatora točke rosišta.

Zimi više boravimo u kući, više se kuha, rublje sušimo u zatvorenom prostoru tako da je i unos vlage u zrak povećan dok istovremeno prozore i vrata držimo zatvorenima, radi čuvanja topline prostora, time smo dobili sve uvjete za stvaranje kondenzacije: topao i vlažan unutrašnji zrak te hladne površine stakala i zidova. Ali pitanje se ponavlja: zašto toga nije bilo prije PVC-a? Za razliku od starije, trošne drvene stolarije PVC ili aluminijska a čak i nova drvena stolarija odlično brtvi i ne dozvoljava minimalnu izmjenu vanjskog i unutrašnjeg zraka koja ipak smanjuje koncentraciju vlage u zatvorenom prostoru. Novi prozori i vrata NE STVARAJU VLAGU samo rade ono za što su napravljeni - odlično brtve! Stoga je potrebno poboljšatiprovjetravanje - odzračivanje prije svega kuhinje i kupaonice ili nabaviti odvlaživač zraka.

 

Kako rade odvlaživači zraka?

Kondenzacijski odvlaživači zraka koji su najčešći tip električnog uređaja za odvlaživanje zraka. Kondenzacijski odvlaživači rade na način da ventilator uvlači zrak i vodi ga preko rashladnika gdje voda kondenzira i slijeva se u odvod. Dalje zrak putuje preko toplog elementa, grije se te suh i zagrijan izlazi u prostor.

 

Slika: princip rada odvlaživača zraka
 
 

Odvlaživanje zraka je najjednostavniji i zdrav način spriječavanja poslijedica visoke vlažnosti prostora i zidova. Pojava kondenzacije i plijesni na zidovima može biti uzrokovana hladnim zidovima ali ako zraku u sobi uzmemo vlagu - nema se što kondenzirati pa nema niti problema kondenzacije i plijesni. Kondenzacija vodene pare na staklima i zidovima uglavnom nastaje iznad 65% relativne vlažnosti zraka zimi a odvlaživač s lakoćom održava za ljude idealnih 50-55% i niže. Samo grijanjem zapravo povećevemo problem jer topli zrak upija još više vlage te ju odnosi u hladnije dijelove stana. Visoka temperatura dodatno pogoduje razvoju mikroorganizama.

Ako su zidovi vlažni zbog kapilarne vlage zidova, suhi zrak iz odvlaživača posušiti će površinu zida i neće dozvoliti razvoj mirisa i plijesni - mufe. Zidovi će ostati vlažni iznutra ali suhe površine pa neće biti nezdrave plijesni, neugodnog mirisa i štetnog klora! Klor osim što je otrovan, prilikom nanošenja na zid stvara štetni dioksin!

 

OVLAŽIVAČI ZRAKA

Zašto je potrebno ovlaživanje zraka?

Kod svih načina grijanja (pojedinačne peći, centralni sistemi grijanja...) jedna od bitnih komponenataje vlaga zraka u objektu. Za razliku od ostalih sistema centralnog grijanja objekata (koji nemajumogućnost ukomponirati regulaciju vlage u osnovni sistem grijanja - već su potrebni dodatni uređaji u  svakoj prostoriji) velika prednost zračnog sistema grijanja je mogućnost reguliranja količine vlage  tijekom zagrijavanja objekta.Zato je Jedan od važnijih dijelova sistema za grijanje uređaj za vlaženje  zraka. Vlažnost zraka u kući koja nema instaliran ovaj uređaj kreće se od 10 – 90 %. Poželjna vlažnost  zraka u prostoriji kreće se od 30 – 60 % ( optimalna od 40 do 50% ) ovisno o temperaturi zraka. Ukoliko  je vlažnost zraka veća ili manja od optimalne dolazi do povećanog razvoja virusa, bakterija, gljivica i  ostalih mikroorganizama opasnih za naše zdravlje.

 

Slika: optimalna higijena sobnog zraka
 
 

Zašto je potrebno ovlaživanje zraka?

Održavanjem optimalne vlažnosti u prostoru postiže se: 

  •  nestaje neugodan osjećaj suhe kože i suhog grla,
  • smanjuje se rizik infekcija uslijed djelovanja bakterija i virusa,
  • smanjuje se statički elektricitet u prostoru (neugodan osjećaj strujnog udara pri doticaju električnih aparata), i
  • smanjuje se mogućnost alergijskih reakcija.

IZDVOJENA PONUDA

Uređaji po najpovoljnijoj cijeni!

Fujitsu STANDARD INVERTER (ASY/AYO-G09-LLCE)
2.50 kW / 3.20 kW
Cijena: 3.708,00 HRK

Početna serija inverterskih klima uređaja FUJITSU visoke energetske učinkovitosti i povoljne...

SAZNAJ VIŠE

NOVOSTI

NOVO - ZAGREBAČKA BANKA - MASTERCARD, VISA, MAESTRO

11.12.2018.

Odsad plačajte vrhunske klima uređaje i Mastercard/Visa karticama Zagrebačke banke do 24rate, bez kamata i naknada, u našem prodajno - izložbenom...

SAZNAJ VIŠE

BLOG

Najnovije u ponudi - Vivax Cool klima uređaji

03.08.2015.

Ugodan, fino temperiran i čist zrak prvi je preduvjet da bi ste se ugodno osjećali u nekom prostoru. Kod projektiranja i izrade Vivax COOL klima uređaja...

SAZNAJ VIŠE

KALKULATOR

Izračunajte minimalnu potrebnu snagu klima uređaja za Vaš prostor:

Koristite zarez ili točku kao razdjelnik za decimale.
SNAGA UREĐAJA:
PONUDA

DRUŠTVENE MREŽE